Home | Contact | Info over eieren, plus assortiment | Nieuws | Ontstaan van een ei | Recepten | Wist u dat? | Kwaliteit | Persberichten | Duurzaam |
Functies van de verschillende delen van de eileider van de hen. | ||
---|---|---|
Deel van de eileider | Geschatte tijd die het ei doorbrengt in dit gedeelte | Functies van de delen van de eileider |
1. Trechter (infundibulum) | 15 minuten | Ontvangt de dooier van de eierstok. Als levend sperma voorkomt, vindt de bevruchting hier plaats. (commercieel geproduceerde consumptie-eieren worden niet bevrucht). |
2. Eiwit vormend deel | 3 uur | Albumine (wit) wordt afgescheiden en er vormt zich een eiwitlaag rond de dooier. |
3. Vlies vormend deel | 1 uur | Binnenste en buitenste schaal-membramen worden toegevoegd, zowel als wat water en enkele minerale zouten. |
4. Schaal vormend deel | 21 uur | Eerst wordt wat water toegevoegd, waardoor het buitenste wit dunner wordt. Dan wordt het materiaal voor de schaal toegevoegd (voornamelijk calcium carbonaat). Er kunnen ook pigmenten worden toegevoegd om de schaal bruin te kleuren |
5. Vagina/Cloaca | minder dan 1 minuut | Het ei passert dit deel voor het leggen. Er is geen andere functie bekend bij het ontstaan van het ei. |
6,3 gram proteïne. | Eiwit is van hoogwaardige kwaliteit en makkelijk verteerbaar. |
0,6 gram koolhydraten. | |
5,0 gram vet. | (Waarvan 0,21 g cholesterol.) Vrijwel al het vet in het ei bevindt zich in de dooier en is makkelijk verteerbaar. |
Vitamines | Eieren bevatten alle vitamines behalve vitamine C. Ze zijn vooral rijk aan vitamine A, D en B12 en bevatten ook B1 en riboflavine. |
Mineralen. | Eieren zijn een goede bron van ijzer en fosfor en tevens van calcium, koper, jodium, magnesium, mangaan, kalium, natrium, zink, chloride en zwavel. |