Terug |
Uitleg AEX termijnmarkt |
Op deze pagina zal ik proberen het een en ander uit te leggen over de termijnmarkt voor eieren. Let wel, dit is misschien niet de 100% goede uitleg, meer wel een zoals ik denk het te begrijpen.
De handel op termijn is in mijn ogen puur speculatief. Dit komt voornamelijk omdat wij een eierhandel zijn en geen producent of verwerker.
Vanuit dit standpunt gaat dit verhaal dan ook.
Wij beginnen met niets, dus stel dat ik een kontrakt wil kopen met het doel: een levering in Juli 2001. Nu benader ik een makelaar die bemiddeld op de termijnmarkt, en leg hem dit uit. Deze makelaar zal proberen om iemand te vinden die een kontrakt wil kopen met het doel: een ontvangst in Juli 2001. Als ze die gevonden hebben, dan proberen ze het eens te worden over de prijs.
Op de site van de AEX kun je lopende prijzen opzoeken, onder: Marktinformatie, Agrarische termijnmarkt, Futures: EFA. Een voorbeeld hiervan staat hieronder:
Zoals je ziet is de notering op 20-11-2000 voor reeds afgesloten kontrakten voor Juli 2001 4,26 Euro.
We doen dus nu even net of dit mijn kontrakt is, die is afgesloten op 20-11-2000, voor de maand Juli 2001.
Vier weken later blijkt dat de prijzen nogal hoog zijn, en ik denk bij mezelf: dat kontrakt van mij ga ik verkopen, want nu de eieren duur zijn, is er vast wel iemand die mijn kontrakt wil kopen voor een hogere prijs dan dat ik er voor betaald heb.
Ik bel een makelaar en vraag of hij mijn kontrakt even verkoopt voor 5,30 Euro of zoiets. Maar helaas, het hoogste dat hij kan vangen is 5 Euro rond. Hmmm.... een winst van 0,74 Euro. Als echte Nederlander vind ik dit dus te weinig en ik ga niet akkoord.
Na een lange tijd niets met mijn kontrakt meer gedaan te hebben, komt de tijd naderbij dat dit kontrakt afloopt. Helaas voor mij zijn de eieren gezakt en is het hoogste bod dat ik kan beuren 3,50 Euro .........oei, dat is dus 4,26 minus 3,50 = een verlies van 0,76 euro.
Conclusie:
Als ik akkoord gegaan was met het eerste bod, dan was mijn winst:
0,74 Euro x 129.600 eieren (vast gegeven) = 959,04 Euro .......
speciaal voor de verwarring is dit in Euro's, voor een berekening in guldens: klik hier!
Maar, omdat ik mijn kontrakt niet verkocht had werd het resultaat:
0,76 Euro x 129.600 = 984,96 Euro VERLIES!!!
Uiteraard kan dit ook met meerdere kontrakten tegelijk, leveringen of ontvangsten.
Een pluimveehouder of een verwerker kan besluiten om tot een daadwerkelijke levering over te gaan, maar eigenlijk is het de bedoeling om je prijstechnisch in te dekken, of zoals ik al zei: puur speculatief.
Van deze bedragen moeten de kosten van de makelaars nog verrekend worden, want bij deze mensen moet de schoorsteen uiteraard ook roken.